"A mosoly még mindig a legelegánsabb módja annak, hogy kimutasd a fogad fehérjét!"

Tömés, inlay:

A szuvasság eltávolítása és a megfelelő előkészítő lépések után esztétikus tömőanyaggal (fehér színű) építjük fel a fogat több színárnyalatból, a kiváló esztétikai hatás elérése érdekében. A tömés ára az üreg nagyságától függ, amelyet minden esetben a tömés készítése közben lehet csak pontosan meghatározni. Amennyiben a szuvasság eltávolítása után a preparált üreg nem alkalmas „hagyományos” tömés készítésére, fogtechnikus által készített betétet ragasztunk az üregbe. A kezelések közötti időben ideiglenes tömést helyezünk a fogba.

 

 

Gyökérkezelés:

Különböző okokból ( trauma, szuvasság stb.) a fogbél fertőződhet vagy el is halhat, de egyedülálló módon a fog a „belső élő” része nélkül is hosszútávon a szájban funkcióját betöltheti. Feltétele, hogy a gyulladt, fertőzött vagy elhalt fogbelet eltávolítsák és csúcsig érő, falálló gyökértömés kerüljön a fogba. A kész gyökértömés után a fog végleges ellátása töméssel, betéttel vagy koronával történik.

 

Korona, híd:

A korona beborítja a lecsiszolt fog/implantátum teljes felszínét. A korona készítése akkor indokolt, mikor a megmaradt egészséges foganyag nem esztétikus (pl. elszíneződött) vagy nem elégséges hagyományos tömés vagy betét elkészítéséhez. Abban az esetben ha a maradék foganyag még a korona készítéséhez is elégtelen, csonkkiegészítést vagy csapos műcsonkos felépítést alkalmazunk. Foghiány esetén a szomszédos fogakon „horgonyzódik” el a híd. Anyaga alapján a „hagyományos” korona porcelánnal borított fémvázzal készült, itt fémallergia sajnos előfordulhat. A fémmentes pótlás készülhet porcelán leplezésű cirkónium-oxid vázzal vagy préselt kerámiából. A korona/híd készítése közben ideiglenes pótlást készítünk a páciensnek már az első alkalommal, így az egyes fogászati ülések között is "teljes" életet élhet.

 

Kivehető pótlás:

Ha a maradék fogak száma és elhelyezkedése miatt már rögzített pótlás (híd) nem készülhet, akkor kivehető pótlás a megoldás. Teljes fogatlanság esetén a protézis minden fog helyére és a környező szövetekre is kiterjed, elősegítve ezzel a jobb rögzítettséget. Implantátumok behelyezésével radikálisan lehet csökkenteni a teljes kivehető fogsor mozgathatóságát. Amennyiben a maradék fogak alkalmasak a fogsor elhorgonyzására akkor a részleges kivehető pótlás kapcsokkal, vagy rejtett elhorgonyzással rögzül hozzájuk.

  

Héjak:

A fogak ajak felőli oldalának rendellenességei (elszíneződés, fejlődési rendellenességek, rések ) minimális preparálással kompozitból vagy porcelánból készült héjakkal korrigálhatóak, így tökéletes mosoly varázsolható egyetlen ülésben.

 

Fogfehérítés:

Külső fogfehérítés: Számos technika áll rendelkezésre a hatóanyagtól függően a fogak külső felszínének fehérítésére. A betegekkel konzultálva kiválasztjuk a legmegfelelőbb technikát (peroxidos/peroxidmentes) és a kezelés helyét is (rendelő, otthoni). Minden esetben megelőzi a fogfehérítést fogkőleszedés és polírozás.

 

Belső fogfehérítés:Gyökérkezelt fogak idővel elszíneződhetnek és még a külső fehérítés után is megmaradhat a differencia a többi foghoz képest. A korrekt gyökértöméssel ellátott fogat „önállóan” több alkalommal fehérítjük a kívánt színárnyalat eléréséig.

 

Érzékeny fogak:

Fognyaki zárás (tömés):Rossz fogmosási technika, vagy éjszakai fogcsikorgatás esetén szabaddá válik a fognyak és hideg/meleg érzékenységet mutathat. Speciális fogtömés hosszútávú megoldása az esztétikai és érzékenységi problémáknak.

 

Fluoridos lakkozás: Kortól függetlenól ajánlott professzionális fluoridos kezelés, ráadásul a fognyaki érzékenység kezelésének fúrás nélküli alternatívája. A kezelés segítségével megelőzhetőek a szuvasságok és vissza is fordíthatóak a kis, kezdeti folyamatok is. Gyerekkorban kiváltképpen ajánlott!

 

Barázdazárás: Mély és bonyolult anatómiájú barázdarendszer esetén fogelőtörés után maximum 1 évvel ajánlott a barázdazárás kis- és nagyörlő fogak esetén, mely gyors és egyszerű módja a későbbi szuvasodás megelőzésének.

 

Foghúzás:

Amennyiben a konzervatív megoldásokkal (tömés, gyökérkezelés, korona) sem menthető meg a fog, úgy minden erőfeszítés ellenére a fog eltávolítása a legmegfelelőbb terápia.  A ma rendelkezésre álló kiváló érzéstelenítőknek köszönhetően a foghúzás nem, vagy csak minimális fájdalommal járhat. A kezelés előtt átbeszéljük a lehetséges kockázatokat és a későbbi kezelési terveket a keletkező foghiány esetén.

 

Bölcsesség fog eltávolítás:

A bölcsességfogak helyzeti rendellenességei vagy panasza esetén indokolt az eltávolításuk. Amennyiben egyszerű foghúzással ez nem kivitelezhető, szájsebész gondos tervezés után kis műtéti feltárással eltávolítja azt.

 

Implantátum:

A fogászati implantátum behelyezése a legesztétikusabb és leghosszútávúbb megoldása a foghiány pótlásának. Az implantátumok titánötvözetből készülnek és az állcsontba helyezik be. A behelyezés után 3-4 hónap múlva történik a „feltárás” és a pótlás készítése. Természetesen az implantátum gyógyulásának idejére ideiglenes pótlást biztosítunk, mely visszaadja az arc esztétikáját és a rágás funkcióját is. Az implantátumra készülő pótlás (korona, híd, kivehető pótlás) teljesen egyéni, a pácienssel együtt tervezzük meg. Gyakori felmerülő probléma a kevés csontkínálat, melyet csontpótlással oldunk meg.

 

 

Asztali nézet